Grup Hepsi Fan Sitesi. Hepsi Grubu sevenlerin buluşma noktası.
|
|||||||
| Üye Ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Arama | Bugünün Mesajları | Konuları Okundu İşaretle |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Mod Seç |
|
|
|||
|
|||
'Bana karakterini söyle, sana kokunu yapayım'
Yaklaşık 3 yıldır kişiye*özel koku tasarımı yapan Bihter Türkan Ergül, tarihi bilgiler ışığında Kanuni*Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Abdülhamit gibi*padişahların kokularını hazırladı.
Sosyal bilimler mezunu olan ve yaklaşık 15 yıldır kokuyla ilgilenen ancak*3 yıldır butik olarak kişiye özel koku hazırlayan Ergül,** kişiye özel koku tasarımının çocukluğundan bu yana ilgi gösterdiği*bir alan olduğunu belirtti. Annesinin bu ilgisini fark etmesi üzerine Ermeni bir yakınlarının koku*dükkanına okuldan sonra yaz aylarında gittiğini, burada kokularla ilgili derin*bilgiler öğrendiğini dile getiren Ergül, üniversite yıllarında da kokularla*ilgilenmeye devam ettiğini ve eğitim aldığını ifade etti. Ergül, kişiye özel koku tasarımının dünyada çok yaygın, ancak Türkiye’de*çok yeni gelişen bir saha olduğunu kaydetti. Yaptıkları işin kozmetik olmadığını,*çünkü kozmetiğin başlı başına parfüm olduğunu söyleyen Ergül, yaptıkları işin*doğal özleri bir araya getirerek kişinin kokusunu bulmak olduğunu, bu nedenle*parfüm yapmadığını, koku yaptığını, parfümün özel bir kimya bilgisi*gerektirdiğini anlattı. Kokularda kullandıkları ürünlerin tamamen organik olduğunu, cilde zarar*vermediğini dile getiren Ergül, lilyum, köknarı, rezene, siyah orkide,*turunçgiller, menekşe, frenk üzümü, vanilya gibi 2 bin 500 çeşit meyve ve baharat*karışımı ürünleri kullandıklarını kaydetti. "Kokuyu belirleyen aslında bizim ten salgımızdır" Ergül, kişiye özel koku yapmak isteyenlerin ilk olarak yaş, cinsiyet,*yeme-içme alışkanlıkları, uyku düzeni, su, süt ve et tüketimi sigara ve içki*kullanımı gibi kişisel soruların bulunduğu formları doldurduğunu belirterek,*çünkü kişisel alışkınlıkların ten salgısını etkileyen faktörler olduğunu*bildirdi. Ergül "Birinde bir parfüm beğeniriz, gidip alırız, ancak diğerin de*durduğu gibi biz de durmaz. Çünkü bizim ten salgımız farklı olduğu için kokunun*bizdeki duruşu değişik olacaktır. Kokuyu belirleyen aslında bizim ten*salgımızdır" diye konuştu. Tarihe büyük bir ilgi duyduğunu ve profesyonel olarak yaptığı kokuyu*tarih ile birleştirmek amacıyla 3 yıl önce Topkapı Sarayı’ndaki arşivlere ulaşmak*için bir çalışma içerisine girdiğini dile getiren Ergül, sarayda arşivlerle*ilgilenen bir heyetle çalıştığını anlattı. Osmanlı’daki koku seçimi Osmanlı sultanları ve eşleri hakkında çok sayıda kitap okuduğunu belirten*Ergül, şunları kaydetti:"Bu çalışmamda padişahların ve eşlerinin hangi kokuları kullandığını*tespit ettik. Osmanlı arşivi çok zengin. Günlük olarak arşiv tutmuşlar. Mesela,*Hürrem Sultan ıhlamur, yasemin, lavanta, gül ve karanfil, Yavuz Sultan Selim*kehribar ve tatlı kokular, Kanuni Sultan Süleyman sedir ve sandal gibi yoğun ve*baskın kokular, Abdülhamid ise çiçek ve mimoza kokularını kullanmış. Ben de bu*tarihi bilgiler ışığında ve bu bilgilerden yola çıkarak padişahların kokularını*tasarladım. Örneğin, Hürrem Sultan’ın kişiliği, tarihi duruşu, yeme*alışkanlıklarından yola çıkarak, acaba bu zaman da yaşasaydı ne kullanırdı diye*düşündüm. Bu şekilde kokularımı tasarladım. Her padişah kendi karakterine uygun kokuları seçmiş. Koku seçimlerinde*ise padişahların siyasi ve politik duruşu etkili. Abdülhamid’in kullandığı mimoza*kokusunun karakterine bakıldığında çok değişken, hareketli ve sabırsız ve*alternatif üreten bir yapısı var. Bunları bir araya getirdiğimiz de*2.Abdülhamid’in karakterine uygun kokuyu bulabiliyorsunuz. Hürrem Sultan çok*otoriter ama bir o kadar da anaç ve dişiliği ön planda kullanmış. Hürrem Sultan*her hafta 70 gram lavanta ile ayak masajı yaparmış. Bastığı yerlerde o taze koku*kalırmış. Padişahlar, kokularını seçerken, hem kendi karakterlerine hem de siyasi*tutumlarına dikkat etmiş." "Tüm padişahların kokusunu yapmak istiyorum" Osmanlı sarayında kokuların simyacılar tarafından yapıldığını dile*getiren Ergül, aslında kokunun sadece ten üzerinde değil hamamlarda, saraylarda*ve özellikle tedavi amaçlı olarak Osmanlı’da yoğun olarak kullanıldığını tespit*ettiklerini kaydetti. Yaptığı kokulara patent almak amacıyla Türk Patent Enstitüsüne*başvurduğunu belirten Ergül, yakın bir süre önce Hürrem Sultan’ın tasarladığı*kokusunu "Hürremisk" adı altında patentini aldığını söyledi. Patent yasasına göre tarihe yön veren kişilerin isimlerin aynısını*kullanmanın mümkün olmaması dolayısıyla farklı bir ad altında başvuru*yaptıklarını ifade eden Ergül, "Yavuz Sultan Selim’in patentini ’Sultan Selim’*altında aldık. Kanunu Sultan Süleyman’ın ’Muhteşem Süleyman’, 2.Abdülhamid’i*’Abdülhamid’ olarak başvurusunu yaptık. Ancak halen cevap gelemedi. Mihrimah*Sultan ve Hatice Sultan kokularını da tasarladık. Önümüzdeki günlerde Barbaros*Hayrettin Paşa, Mimar Sinan’ın da kokularını yapacağız. Şu anda devam eden bir*projemiz var. Harem’deki valide sultan ve gözdelerin kullandığı kokuları*hazırlamak. Bunu da ’Harem’ koleksiyonu kapsamında başvurusunu yaptık. Tüm*padişahların kokusunu yapmak istiyorum" dedi. Atatürk, Kleopatra, Sezar, Napolyon kokuları sırada* Butik olarak kalmayı planladıklarını, bu üretimi seri üretim boyutlarına*getirmeyi istemediklerini belirten Ergül, şunları söyledi: "İleri dönemlerde tarihe mal olmuş kişiler olan Kleopatra, Sezar,*Napolyon, I. Elizabet gibi dünya karakterlerinin kokularını yapmak istiyorum.*Bununla ilgili derin bir tarihsel araştırma yapacağım. Bunun dışında içerisinde susam yağı ve gülün bulunduğu tamamen organik*olan ve Hürrem Sultan’ın kullandığı kremi ’Aşk-İksiri’ adı altında hazırladık.*Bunun da patent başvurusunu yaptık. Ayrıca Ulu Önder Atatürk’ün kullandığı*ıhlamur, yasemin ve lavanta kolonyalarından esinlenerek bir koku hazırlamayı*tasarlıyorum." |
|
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|